Program Dasar Pandang Ke Timur dan UiTM - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021)
Dasar Pandang Ke Timur (DPT) atau Look East Policy telah dilancarkan oleh YB. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad selaku Perdana Menteri Malaysia ke-4 pada 8 Februari 1982. Ia telah memberi peluang kepada rakyat Malaysia mempelajari etika kerja dan budaya dua buah negara di Timur iaitu Jepun dan Korea. Ketika DPT dilancarkan beberapa latihan atau kursus telah diperkenalkan bagi menjayakan DPT. Antaranya termasuklah Latihan Perindustrian dan Teknikal (In-plant Training), Program Pengajian Akademik (Rancangan Persediaan Khas Jepun, Kursus Teknikal Jepun, Program Persediaan Korea), Program Kemajuan Eksekutif, dan Skim Latihan Pembangunan Usahawan. Latihan ini mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada anak muda Malaysia.