Pelancaran logo Universiti Teknologi MARA (UiTM) - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021)
Pengisytiharan Institut Teknologi MARA (ITM) kepada Universiti Teknologi MARA (UiTM) telah diumumkan pada 26 Ogos 1999 oleh YAB Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad dalam Perhimpunan Perdana Siswazah Institut Teknologi MARA Bersama Perdana Menteri yang dihadiri lebih daripada 15,000 pelajar, alumni dan staf di Stadium Melawati, Shah Alam. Dengan perubahan status ini, logo UiTM telah diperkenalkan bagi menggantikan logo ITM yang terdahulu. Professor Dr. Ahmad bin Zainuddin, Penolong Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar) dan selaku Professor di Fakulti Seni Lukis dan Seni Reka UiTM merupakan individu yang bertanggungjawab dalam mereka bentuk logo UiTM.