Sambutan rasmi wira negara-Everest di Stadium UiTM Shah Alam - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2021)
UiTM telah melakar sejarah dengan kejayaan dua orang mahasiswa iaitu Muhammad Muqharabbin Mokhtaruddin dari Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi dan Ahmad Reduan Rozali dari Fakulti Sains Gunaan yang Berjaya menawan puncak Everest dengan ketinggian 8,850 meter pada 16 Mei 2004 jam 8.35 pagi (10.50 pagi waktu Malaysia).