Penerapan nilai-nilai Islam dalam pengajaran dan pembelajaran matematik di kajian sains gunaan / Taaherah Zainuddin, Wan Zulkipli Wan Salleh and Daud Mohamad - Zainuddin, Taaherah; Wan Salleh, Wan Zulkipli; Mohamad, Daud (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1994)
Kesepaduan ilmu dalam pengajaran dan pembelajaran matematik telah menjadi satu agenda yang penting bagi mencapai objeklif ITM. Pensyarah harus memainkan peranan yang kritikal agar cita-cita ini tercapai. Pendedahan pelajar kepada aspek-aspek berkaitan seperti sejarah dan sumbangan sarjana Islam pada zaman dahulu di dalam bidang matematik dan faktor-faktor yang menyebabkan mereka berjaya dapat menyedarkan pelajar betapa pentingnya mereka belajar matematik yang bersepadu ini. Beberapa saranan boleh dilaksanakan bagi menjayakan proses penerapan nilai-nilai Islam dalam mala pelajaran matematik di ITM.