Kaedah mengenal pasti kelemahan palajar dalam mata pelajaran 'shorthand' satu cadangan / Siti Khalijah Majid and Hamidah Mohd Shah - Majid, Siti Khalijah; Mohd Shah, Hamidah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1994)
Keunikan dan kelainan mata pelajaran yang memerlukan kemahiran seperti "Shorthand" adalah merupakan satu perkara yang amat sukar difahami oleh kebanyakan orang. Ketepatan menulis gurisan yang betul ketika mengambil "Shorthand" merupakan satu jaminan bahawa apa-apa yang diambil akan dapat dibaca dengan cepat. Malangnya ketepatan menulis gurisan sukar dicapai Iebih-lebih lagi bagi pelajar-pelajar yang belum mahir dalam mata pelajaran tersebut. Pengalaman menunjukkan bahawa kebanyakan pelajar Sains Kesetiausahaan menghadapi masalah untuk menulis dengan tepat dan cepat terutama apabila kurangnya pemerhatian dan penelitian diberikan kepada mata pelajaran ini. Tenaga pengajar perlu peka kepada masalah ini dan jalan penyelesaian perlu dikaji dan dicari. Sebagai satu usaha untuk mengatasi masalah ini, cadangan di bawah ini diharap dapat sedikit sebanyak membantu tenaga pengajar mengenal pasti punca kelemahan pelajar