Sejarah fakulti -Kajian Senibina Perancangan dan Ukur - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Kajian Senibina, Perancangan dan Ukur (Fakulti Senibina, Perancangan dan Ukur) telah ditubuhkan pada bulan Julai 1967 di bawah nama Kajian Seni Gunaan dengan pengambilan pertama seramai 60 orang pelajar. Ia kemudian telah ditukar nama kepada Kajian Senilukis dan Senibina. Pada tahun 1971, sekali lagi organisasinya berubah dimana dua kajian baru telah diwujudkan iaitu Kajian Senilukis dan Senireka dan Kajian Senibina, Perancangan dan Ukur.