Sejarah fakulti -Kajian Perakaunan - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Pengajian Perakaunan telah dimulakan pada Julai 1956 seawal penubuhan Dewan Latehan RIDA di Jalan Othman, Petaling Jaya. Pada ketika itu, Dewan Latehan RIDA merupakan Institusi Kerajaan yang pertama mengendalikan kursus perakaunan dan mengeluarkan para akauntan di dalam negeri. Antara kursus pertama dibidang perakaunan yang ditawarkan adalah London Chambers of Commerce and Industry (LCCI) diikuti oleh Australian Society Of Accountants (ASA).