Sejarah fakulti -Kajian Pentadbiran dan Undang-Undang - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Fakulti Undang-Undang (Kajian Pentadbiran dan Undang-Undang) telah ditubuhkan secara rasminya pada Jun 1968 bagi memenuhi keperluan tenaga mahir dalam bidang undang-undang khususnya untuk kaum bumiputera. Ia mula menawarkan program luaran British iaitu Kursus LL. B (London-External) dan Kursus Barrister-at-Law (London). Bagi program dalaman yang diperkenalkan pada ketika itu hanya Diploma Pentadbiran Awam dan Kerajaan Tempatan. Kursus yang pertama diperkenalkan adalah pada November 1958 yang dijalankan di bawah Dewan Latehan RIDA iaitu Kursus London Chamber of Commerce (LCC). Seterunya, dua kursus lagi ditambah pada tahun 1960 iaitu Stenography dan Secretaries (Corporation of Secretaries UK) dan pada Ogos 1964, kursus professional Chartered Institue of Secretaries dimulakan (sekarang dikenali sebagai Institute of Chartered Secretaries and Administrators).