Sejarah fakulti -Kajian Seni Lukis & Seni Reka - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Fakulti Seni Lukis & Seni Reka (Kajian Seni Lukis & Seni Reka) telah ditubuhkan pada Jun 1967 yang dikenali pada mulanya sebagai Kajian Seni Lukis dan Seni Bina yang terlahir dari foresight dan semangat penerokaan pengasas-pengasas ITM yang berani menghadapi cabaran mewujudkan sesuatu yang agak sukar ditentukan masa depannya. Pada ketika itu program sebegini hanya terdapat di luar negara sahaja. Seawal permulaannya, kajian ini ditempatkan di sebuah kedai di Petaling Garden, Petaling Jaya dan pada tahun 1970, kajian ini telah berpindah ke Happy Mansion, Seksyen 17, Petaling Jaya memandangkan bilangan pelajar yang semakin bertambah. Jabatan-jabatan yang telah ditubuhkan pada ketika itu adalah Jabatan Seni Halus ,Jabatan Seni Reka Grafik, Jabatan Seni Reka Tekstil dan Jabatan Seni Reka Tiga Dimensi.