Sejarah fakulti -Kajian Sains Kesetiausahaan - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Bidang kesetiausahaan adalah antara kursus yang mula-mula sekali di perkenalkan apabila Dewan Latehan RIDA ditubuhkan pada tahun 1956. Latihan diberikan bagip elajar-pelajar mengambil peperiksaan London Chamber of Commerce (LCC) yang dikendalikan oleh United Kingdom. Pada Julai 1960, Kursus Stenografi (Stenography and Secretaries (Corporation of Secretaries UK)) telah dimulakan dengan pengambilan seramai 25 orang pelajar yang mengambil jangkamasa selama tempoh satu setengah tahun di Dewan Latehan RIDA Jalan Othman, Petaling Jaya. Seterusnya, satu kursus lagi ditambah pada bulan Ogos 1964 iaitu kursus Professional Chartered Institue of Secretaries (kemudian dikenali sebagai Institute of Chartered Secretaries and Administrators). Pada bulan Jun 1968, Kursus Stenografi secara rasminya telah diserapkan ke Kajian Pentadbiran Undang-Undang dan kemudian berpindah ke Kampus Shah Alam (Induk) pada akhir tahun 1970.