Sejarah fakulti -Kajian Pengurusan Hotel dan Penyediaan Makanan - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2018)
Perkembangan yang pesat dalam industry perhotelan, penyediaan makanan dan pelancongan di Malaysia menyebabkan tenaga terlatih dalam bidang ini ditubuhkan oleh ITM di bawah nama Kajian Pengurusan Hotel dan Penyediaan Makanan (Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan) pada tahun 1967. Antara kursus pertama yang diperkenalkan seawall penubuhannya adalah 'Diploma Hotel & Catering Management' dan pada tahun 1972 adalah' Certificatein Hotel & Restaurant Service (CHRS)' di Jalan Othman, Petaling Jaya.