Yayasan Sabah -Institut Teknologi MARA (YS-ITM) - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2019)
Institut Teknologi MARA Cawangan Sabah atau lebih dikenali dengan YS-ITM telah dibuka pada Mac 1973 dan dirasmikan oleh Yang Amat Berhormat Tun Datu Mustapha bin Datu Harun, Ketua Menteri Sabah, pada bulan Ogos 1973 dengan pengambilan pertamanya seramai 159 pelajar, 10 pensyarah dan 15 orang kakitangan. Konsep penubuhan kampus cawangan ini adalah berasaskan kepada keperluan untuk mewujudkan peluang-peluang pelajaran kepada masyarakat luar bandar dan menjalankan kursus-kursus bagi mengeluarkan tenaga professional yang sejajar dengan kehendak dan keperluan ekonomi tempatan.