Kajian Sains Matematik dan Komputer - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2019)
Seiring dengan perkembangan pendidikan, Maktab MARA di bawah pimpinan Encik Arshad Ayub, Pengarah ITM, telah mengambil langkah awal dan pertama di Malaysia untuk menubuhkan Kajian Sains Aktuari, Statistik, Matematik, Ekonometri dan Sibernetik (ASMEC) di Kampus Jalan Othman, Petaling Jaya pada tahun 1966. Bidang perangkaan adalah kursus pertama ditawarkan dan diikuti oleh sains aktuari setahun kemudian ketika Maktab MARA ditukar nama kepada Institut Teknologi MARA. Ini adalah untuk melengkapkan pelajar pada ketika itu untuk peperiksaan Institute of Statisticians (United Kingdom) dan Institute of Actuaries (United Kingdom).