Institut Teknologi MARA Cawangan Pahang - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2019)
Institut Teknologi MARA Cawangan Pahang adalah kampus cawangan ketujuh dan telah dirasmikan pada 1 Januari 1985 oleh YAB Menteri Besar Pahang pada ketika itu, Dato' Seri Haji Mohd. Najib bin Tun Haji Abdul Razak. Kampus di Kuantan ini telah dibuka di tiga Kawasan iaitu di Telok Sisek, Padang Lalang dan Bukit Sekilau yang merupakan kampus sementara. Pada tahun 1986, kampus ini mempunyai seramai 53 orang Pegawai Pentadbiran dan 1,143 orang pelajar yang mengikuti pengajian dalam bidang Perakaunan, Pentadbiran Awam, Pengajian Perniagaan, Perbankan, Sains Komputer, stenografi, Pengurusan Ladang, Sains dan Pra-Kejuruteraan.