Institut Teknologi MARA Cawangan Perak - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2019)
ITM Cawangan Perak secara rasminya telah dibuka pada 1 Januari 1985 dengan pengambilan pertama seramai 200 orang pelajar. Kampus pertama terletak di Bandar Baru Seri Manjung, Sitiawan dan merupakan perumahan 30 unit lot rumah kedai yang digunakan sebagai bangunan pentadbiran, bilik kuliah, makmal komputer, bilik menaip, perpustakaan, surau, dewan makan, kedai dan asrama pelajar perempuan. Selain itu, 49 unit rumah teres turut disewa untuk dijadikan asrama lelaki daripada Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perak. Dalam tempoh 2 tahun, bilangan pelajar bagi pengambilan Julai 1987 telah melonjak kepada 2,343 orang.