Gagasan pengislaman sains: kepentingan dan cadangan pelaksanaannya / Nik Mohd Rosdi Nik Ahmad - Nik Ahmad, Nik Mohd Rosdi (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1995)
Kertas ini memuatkan perbincangan secara umum berhubung dengan perbandingan antara Sains Barat dan Sains Islam,realiti sains kini, hakikat pengislaman sains, rasional pengislaman sains, kepentingan pengislaman sains, langkah-langkah pelaksanaan dan beberapa halangan yang wujud di sekitar usaha untuk mengislamkan sains.