Penentuan sifat kenyal bahan melalui teknologi ultrasonik / K. Azman, H.A.A. Sidek, H. Azhan, and S.Y.S. Yusainee - K., Azman; H.A.A., Sidek; H., Azhan; S.Y.S., Yusainee (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2000)
Kertas ini melaporkan secara umum tentang sejarah perkembangan ultrasonik. Bermula dari sejarah awal penemuan hinggalah kepada perkembangan terkini teknologi ultrasonik. Ciri-ciri mekanikal bagi gelombang ultrasonik dan hubungannya dengan teori kekenyalan serta penggunaannya turut diberikan untuk menentukan sifat kenyal bagi suatu bahan.