Kajian Kes Impak Pengajaran di Muzium ke atas Tahap Kesediaan Guru Pelatih Pendidikan Seni Rupa - Badrol, Isa; Sobandi, Bandi; Zakaria, Suhaimi; Karyono, Tri (2020)
Program pertukaran pelajar antarabangsa atau dikenali juga sebagai program mobiliti antarabangsa memberi peluang kepada pelajar dari seluruh dunia untuk meneroka kepelbagaian ilmu, meluaskan interaksi sosial dan meningkatkan kemahiran komunikasi. Pendedahan pembelajaran di luar negara menjadi lebih bermakna apabila pengalaman ini menjadi titik tolak kepada perubahan diri seterusnya dimanfaatkan sekembalinya ke negara asal setelah selesai program. Kertas kerja ini bertujuan untuk membincangkan pengalaman pelajar program mobiliti antarabangsa yang juga merupakan guru pelatih Pendidikan Seni Rupa dari Fakultas Pendidikan Seni dan Desain, Universitas Pendidikan Indonesia (UPI), yang telah mengikuti program pertukaran pelajar di Fakulti Pendidikan, Universiti Teknologi MARA (UiTM). Perbincangan memfokuskan kepada dapatan pengalaman menjalani aktiviti dalam muzium seperti pengajaran mikro (microteaching) serta sesi pengendalian objek dan artifak dan impak ke atas tahap kesediaan mereka sebagai guru pelatih pendidikan seni. Reka bentuk kajian kes digunakan dengan temubual separa struktur digunakan sebagai instrumen kutipan data. Hasil kajian menunjukkan bahawa terdapat perubahan signifikan di kalangan pelajar program mobiliti ini keatas kesediaan sebagai guru. Adalah diharap kertas kerja ini dapat memberikan gambaran manfaat dan kelebihan yang diperolehi oleh pelajarpelajar yang menyertai program pertukaran seumpama ini supaya dijadikan panduan dan penambahbaikan bagi program mobiliti antarabangsa bertepatan dengan kehendak Merdeka Belajar Kampus Merdeka (BMKM).