Di antara kriteria penting dalam membuat pemilihan kakitangan: Satu tinjauan / Siti Khalijah Majid - Majid, Siti Khalijah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2001)
Kertas kerja ini membincangkan beberapa kriteria yang diberi keutamaan oleh majikan dalam proses mendapatkan kakitangan agan organisasinya bioleh mencapai objektif yang ditentukan. Antara kriteria utama yang dibincangkan ialah keupayaan kognitif, kemahiran komunikasi, kemahiran perhubungan awam, dan personaliti.