Adat dan pantang larang dalam masyarakat orang asli suku semai / Nafisiah Abdul Rahman - Abdul Rahman, Nafisiah (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 2001)
Malaysia merupakan sebuah negara yang kaya dengan pelbagai bangsa, suku kaum, bahasa, adat dan budaya. Walaupun wujud tiga golongan etnik yang besar iaitu Melayu, Cina dan India, namun Malaysia turut didiami oleh puluhan suku kaum bumiputra lain yang menetap di Semenanjung, Sabah dan Sarawak. Mengkaji suku kaum ini, memudahkan kita untuk mengenali mereka dengan lebih rapat dan secara tidak langsung dapat mengenengahkan lagi khazanah bagsa kita ke pengetahuan umum. Khususnya masyarakat Orang Asli yang sebahagian besarnya tinggal di kawasan-kawasan pedalaman. Jika tiada usaha yang dilakukan untuk mendedahkan mereka ke pengetahuan umum, maka lambat laun akan hilanglah warna warni adat istiadat yang mencerminkan suku kaum ini. Sudah pastinya ia akan merugikan khazanah budaya bangsa kita. Usaha yang dilakukan oleh penulis adalah semata-mata untuk melihat dengan lebih jelas kedudukan adat istiadat suku kaum Semai yang dikatakan suku kaum paling cantik dalam masyarakat ini dan paling ramai mendiami negeri Perak. Pada pendapat penulis sebagai warga negara yang berdaulat Orang Asli juga patut didedahkan kepada masyarakat lain agar mereka sama-sama dapat mengecapi segala kemajuan yang dinikmati oleh kaum-kaum lain di Malaysia. Untuk membawa mereka keluar dari kepompong adat istiadat yang mengatur sistem kehidupan mereka ke alam kemajuan negara, terlebih dahulu kita haruslah memahami adat dan istiadat tersebut, agar setiap langkah yang diatur untuk mereka tidak akan kecundang. Di samping itu, dengan adanya penulisan-penulisan yang berkaitan dengan masyarakat ini melalui hasil kajian yang tepat, maka dapatlah menghindari segala kekeliruan dan ketidaktepatan fahaman orang ramai terhadap masyarakat ini. Di kesempatan ini juga penulis ingin mengucapkan ribuan terima kasih khusus kepada Prof Madya Dr. Juli Edo. dari Jabatan antropologi dan Sosiologi, Universiti Malaya. yang banyak memberi panduan kepada penulis untuk menghasilkan sebuah penulisan ringkas ini. Beliau rnerupakan satu-satunya anak bangsa suku kaum Semai yang berjaya dalam bidang akademik di peringkat tertinggi. Semuga sedikit hasil kerja ini akan dapat membantu mereka yang ingin mengetahui dengan lebih mendalam suku kaum ini.