Penerbitan buku ilmiah: pengalaman Universiti Teknologi Mara / Zulkifli Abd Latiff - Abd Latiff, Zulkifli (Faculty of Communication and Media Studies (FCMS), 2004)
Dalam dunia penerbitan antarabangsa, penerbitan ilmiah lebih dikenali sebagai "academic/scholarly publishing" atau kini juga dikenali sebagai "scholarly communication" yang biasanya diusahakan oleh penerbit-penerbit swasta yang khusus. Di Amerika Syarikat, kanada, United Kingdom, Eropah dan juga di Indonesia, penerbit universiti memainkan peranan penting dalam penerbitan ilmiah pengajian tinggi mereka.