Memorandum Persefahaman (MoU) dimeterai antara Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) Pulau Pinang / Nor Azlan Othman and Nor Aziyah Bakhari - Othman, Nor Azlan; Bakhari, Nor Aziyah (2021)
Satu perjanjian Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) Pulau Pinang telah termeterai bagi memperkukuhkan lagi kerjasama strategik di antara kedua-dua pihak. Majlis ini telah dijalankan secara tertutup dihadiri oleh beberapa Ahli-ahli Majlis MBSP di Dewan Kenanga MBSP dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ketat yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). MoU ini adalah inisiatif Rektor UiTMCPP, Ybhg. Prof. Ts. Dr. Salmiah Kasolang dan turut dibantu oleh YBrs. Prof. Madya Dr. Hashim Fadzil Ariffin dan YBrs. Dr. Anderson Ngelambong dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan. Perbincangan menandatangani MoU ini tercetus sewaktu penglibatan kerjasama staf FPHP dan MBSP dalam menjayakan beberapa siri konferens sejak tahun 2018. Pemeteraian MoU ini dapat memberi peluang kepada kedua-dua pihak bekerjasama dalam mengadakan program usahasama merangkumi pelbagai bidang yang hasilnya akan memberi manfaat kepada masyarakat setempat khususnya. Kerjasama strategik ini termasuk penganjuran persidangan, seminar, bengkel, aktiviti kemasyarakatan dan program kesukarelawanan seperti pendedahan tentang kepentingan pemuliharaan alam sekitar kepada orang awam.