Ekonomi impak Projek Landasan Berkembar Elektrik Gemas-Johor (PLBEGJB) kepada pertumbuhan ekonomi Negeri Sembilan / Hafisah Yaakob ... [et al.] - Yaakob, Hafisah; Mohd Mahyideen, Jamilah; Shabir Ahmad, Bashir Ahmad; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Lokasi Negeri Sembilan adalah di bahagian pantai barat Semenanjung Malaysia dan disempadani oleh empat buah negeri iaitu Negeri Selangor, Pahang, Johor dan Melaka. Ia mempunyai keluasan seluas 665,37374.77 hektar dan dibahagi kepada tujuh daerah iaitu, Jempol, Jelebu, Kuala Pilah, Seremban, Tampin, Port Dickson dan Rembau. Di dalam konteks wilayah, Negeri Sembilan terletak di dalam wilayah tengah bersama Negeri Selangor, Melaka dan Kuala Lumpur. Menurut kajian daripada Rancangan Fizikal Negara (RFN) mendapati bahawa Negeri Sembilan dijangka akan menjadi negeri yang paling berpotensi untuk menerima limpahan pembangunan negara berdasarkan lokasinya di antara Melaka, Lembah Klang dan Johor. Hasil kajian mendapati kegiatan aktiviti utama negeri seperti pembangunan fizikal banyak tertumpu ke kawasan bandar iaitu Seremban dan Nilai. Bagi Daerah Port Dickson yang bersempadan dengan Negeri Selangor telah berjaya mendapat limpahan pembangunan dari Lembah Klang dan aktif di dalam aktiviti pembangunan bagi sektor pelancongan (Rancangan Struktur Negeri Sembilan (2001-2020), 2007, p: 4-5, 23.