Komuniti: e-Dagang sebagai norma baharu / Zaidatulhusna Mohd Isnani - Mohd Isnani, Zaidatulhusna (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Pada penghujung 2019, masyarakat dunia dikejutkan dengan satu bencana dan amaran dari yang Maha-Esa dikenali sebagai pandemik COVID-19 sebagai suatu fenomena baharu yang belum pernah dialami dunia. Malaysia juga tidak terlepas dari bencana ini dengan kemunculan penyakit yang serius membimbangkan seluruh masyarakat menjadi panik dan ketakutan apabila pandemik ini membawa maut. Seluruh dunia menjadi kelam kabut apabila setiap negara besar mengambil tindakan memberhentikan segala aktiviti harian termasuklah aktiviti perniagaan dihadkan pergerakan pelanggan apabila tiada vaksin yang ditemui bagi mengubati pandemik tersebut sehingga kini. Bermula 18 Mac 2020, kerajaan Malaysia mengumumkan dan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) secara holistic keseluruh negara bagi mengekang penularan pandemik ini dari merebak dan memastikan rantaian COVID-19 dapat diputuskan secara menyeluruh. Oleh kerana itu, segala pergerakan penduduk Malaysia adalah terhad dan dikawal oleh barisan hadapan negara termasuklah pergerakan membeli barangan secara terbuka yang menjadi kebiasaan masyarakat Malaysia sebelum ini.