Kepimpinan: tips menjadi pemimpin hebat dalam perniagaan / Nooraza Tukiran and Maziah Mohamed Arif - Tukiran, Nooraza; Mohamed Arif, Maziah (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2020)
Dalam sesebuah perniagaan secara umumnya, tugas dan peranan pemimpin bukanlah mudah. Untuk menjadi pemimpin yang hebat dan berwibawa, ia memerlukan tahap kemahiran yang tinggi dan pastinya tidak sama dengan pemimpin lain. Oleh yang demikian, sifat kepimpinan yang hebat perlu ada dalam diri seorang ketua. Kepimpinan merupakan kebolehan individu mengetuai sekumpulan orang untuk sama-sama bekerja dan merealisasikan suatu visi yang telah ditetapkan dalam sesuatu organisasi perniagaan. Perlu difahami dengan mendalam maksud kepimpinan yang hebat kerana ianya sangat berkait rapat dengan manusia. Manusia ini yang dipanggil sebagai pekerja harus dipimpin dengan cara yang betul memandangkan wujud bermacam-macam kerenah dan sifat dalam diri mereka. Terdapat pelbagai strategi yang boleh diaplikasikan oleh pemimpin untuk menjadi pemimpin yang hebat. Di antara strategi tersebut adalah; menetapkan objektif dan harapan yang jelas, mewujudkan komunikasi yang jujur dan terbuka, hubungan dengan pekerja, dorongan untuk perkembangan peribadi pekerja dan profesionalisme kerja, sentiasa memberi tunjuk ajar dan tidak hanya memberi arahan; dan terbuka dengan idea-idea baru, menerapkan nilai-nilai baik dan mempunyai daya tahan diri.