Mampukah kelestarian keusahawanan perniagaan PKS dalam era pandemik Covid-19 dicapai? / Tengku Shariteleani Ratul Maknu Tengku Sulaiman ... [et al.] - Tengku Sulaiman, Tengku Shariteleani Ratul Maknu; Mohd Isnani, Zaidatulhusna; Md Akhir, Norhaniza; Zainal, Nurazilah; Amirnordin, Nur Alia; Ramli, Zarifah Fadilah; Abd Karim, Hilwana (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2021)
Keusahawanan lestari adalah suatu pencapaian perniagaan va n 8 dapat mewujudkan penyelesaian pasaran yang lebih berdaya saing dan bertindak sebagai agen perubahan dengan menyedari dan memantaatkan peluang untuk membangunkan keusahawan lestari kepada bentuk perniagaan yang seiring dengan trend pasaran. Bagi mencapai peluang tersebut, antara strategi yangterbaik adalah dengan memastikan keuntungan pembangunan mampan, menawarkan keusahawanan lestari kepada penyelesaian berorientasikan pasaran yang mampu mengatasi kemerosotan persekitaran dan membetulkan ketidakadilan dan ketidaksamaan sosial (Belz & Binder, 2017; Binder, 2017; Farny, 2016). Selain itu, definasi lain juga menyatakan bahawa kelestarian perniagaan merujuk kepada keupayaan usahawan meneruskan aktiviti perniagaan mereka. lanya disokong dengan pendapat Watson, Horgoth-Scott, dan Wilson (1998) menyatakan bahawa kelestarian dalam perniagaan adalah keupayaan meneruskan transaksi perdagangan.