Gaji minimum RM1500: wajarkah ia dilaksanakan? / Dr. Jamilah Mohd Mahyideen ... [et al.] - Mohd Mahyideen, Jamilah; Yaakob, Hafisah; Mohamad, Wan Normila; Mohamad Rusli, Nurhanani Aflizan (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Dasar gaji minimum bukanlah sesuatu yang baru bagi masyarakat dunia. Umum mengetahui bahawa istilah gaji minimum ini adalah satu bentuk gaji minima atau gaji paling rendah yang ditetapkan kadarnya kepada pekerja tanpa mengambilkira pelbagai faktor seperti jantina, pendidikan dan bidang pekerjaan. Penetapan gaji minimum oleh kerajaan mengambilkira pendapatan garis kemiskinan semasa, gaji penengah (median pay), indeks harga pengguna (CPI) dan kadar inflasi. Ia merupakan satu bentuk undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan kepada sesebuah organisasi, firma atau majikan untuk memastikan kebajikan pekerja atau staf di bawah seliaan mereka terjamin dan terbela. Majikan perlu menggaji pekerjanya pada kadar yang tidak kurang daripada yang ditetapkan. Di Malaysia, kadar ini dikaji setiap dua tahun bersesuaian dengan keadaan ekonomi dan sosial semasa. Peraturan ini digunapakai kepada semua majikan yang mempuyai lima pekerja dan ke atas termasuk pekerja asing berkuatkuasa mulai 1 Januari 2013.