Media Indonesia: kebebasan tanpa batas dan tindak balas pemerintah yang membimbangkan / Darussalam Abu Bakar - Abu Bakar, Darussalam (Faculty of Communication and Media Studies (FCMS), 2008)
Sejak kejatuhan regim Suharto media Indonesia mendapat apa yang diidamkan selama ini - melapor dan menerbitkan apa sahaja. Namun apa yang baru didapati itu menjadi semacam 'kejutan' yang 'meneggelamkan' mereka dalam arus 'kebebasan' tanpa had yang telah menimbulkan masalah lain pula. Jika dahulu kegelisahan orang ramai ialah kerana tidak mendapat berita yang lengkap atau sebenar, kini mereka diberitahu dengan tentang apa sahaja (hatta yang tidak sepatut atau dekehendaki mereka). Di waktu yang sama, beberapa perkara yang 'belum sempat' diperbaiki pemerintah juga menjadi bahan kritikan media. Justeru, tindakan balas yang agak 'keras' daripada pemerintah mula dirasai. Kes-kes mahkamah terhadap media oleh pemerintah mula 'mengganggu' kebebasan media yang dalam proses kematangan itu. Masyarakat Indonesia dan antarabangsa (termasuk NGO) merasa gelisah dengan senario berkenaan. Kemunculan pelbagai ketegangan dan 'ketidak harmonian' baru akibat laporan media menyebabkan ramai pihak yang mula bertanya berbaloikah 'kebebasan' yang dikecapinya itu? Kertas kerja ini cuba melihat dari perspektif negara jiran akan isu-isu berkaitan kebebasan dan tindak balas ini dan menyimpulkan apa yang sepatutnya dilakukan media dan pemerintah terdahulu.