Perkaitan antara fenomena "grapevine" dalam organisasi dan kepercayaan kakitangan terhadap maklumat yang diterima / Zaridah Abdullah, Faizah Din and Abdullah @ Kassim Mohammed - Abdullah, Zaridah; Din, Faizah; Mohammed, Abdullah @ Kassim (Faculty of Communication and Media Studies (FCMS), 2008)
Kajian ini dilakukan dengan tujuan untuk meninjau fenomena "grapevine" dan implikasi berita khabar angin yang disebarkan melalui saluran ini ke atas kakitangan bukan pengurusan UiTM. Kajian ini telah dilakukan ke atas 241 orang kakitangan bukan pengurusan UiTM dengan menggunakan borang soal selidik yang telah diedarkan kepada mereka yang telah dipilih secara rawak mudah. Hasil kajian mendapati bahawa 147 (61%) kakitangan tersebut mempercayai berita khabar angin yang mereka dengar. Selain itu, maklumat yang mereka dengar melalui khabar angin terbahagai kepada dua kategori iaitu yang berkaitan dengan hal kerja dan juga peribadi individu lain. Kajian juga mendapati bahawa kepercayaan kakitangan terhadap kesahihan berita khabar angin menjadi peramal kepada perasaan tidak selesa (implikasi). Oleh itu, berita yang didengari melalui "grapevine" memang dipercayai oleh kakitangan dan maklumat tersebut boleh meninggalkan kesan yang negatif kepada kakitangan dan organisasi secara keseluruhannya.