Wadah komunikasi grafik akhbar Shah Alam Jurnalis (SAJ): satu analisis / Zalkifli Abd Latiff - Abd Latiff, Zulkifli (Faculty of Communication and Media Studies (FCMS), 2008)
Kajian ini memperlihatkan penggunaan elemen-elemen reka bentuk seperti konsistensi, keseimbangan, penekanan dan kesatuan dalam penerbitan akhbar Shah Alam Jurnalis (SAJ) demi mengekalkan identiti dan imejnya. Ini dikuatkan dengan pemurnian reka bentuk seperti penggunaan "white space". "leading", "kerning", "indention", "margin", dan garisan yang menjadi panduan dan pedoman dalam menjadikan hasil penerbitan itu sebagai suatu bahan bacaan yang dapat menarik pembacanya. Kemantapan kajian penerbitan ini seperkukuhkan lagi dengan penilaian terhadap penggunaan taipografi yang merangkumi jenis dan saiz taip yang bersesuaian dengan memberikan kelegaan dan keselesaan kepada deria penglihatan pembaca yang dapat dinilai menerusi aspek keterbacaan dan kebolehbacaannya. Menerusi penggunaan ilustrasi, gambar dan grafik dapat menjadikan penerbitan itu suatu bahan yang menarik serta memberi keseronokan kempada pembaca. Kajian reka bentuk moden mencadangkan pembaca hari ini lebih menyukai berita yang sedikit, berita yang kurang bersambung, reka bentuk melintang, grafik dan foto yang besar dan banyak. Hasil daripada penggabungan kesemua perkara ini telah dpat menentukan haluan komunikasi grafik yang perlu dijadikan gaya penerbitan bagi akhbar SAJ.