Komunikasi sosial yang baik bukti kesiapsiagaan rakyat Malaysia menghadapi musibah dan bencana / Dr. Siti Sara Ibrahim and Wan Admiza Wan Hassan - Ibrahim, Dr. Siti Sara; Wan Hassan, Wan Admiza (UiTM Cawangan Negeri Sembilan, 2022)
Keadaan semasa negara kini dilihat tidak stabil berikutan pelbagai bencana menimpa negara bermula dengan wabak COVID-19 yang tidak berpenghujung serta bencana banjir samada yang dijangka mahupun luar jangka. Oleh yang demikian, bagi menempuh musibah dan bencana luar jangka seperti wabak COVID-19 yang tiada penghujungnya serta banjir yang melanda kawasan Lembah Klang pada Disember lepas dan juga yang baru berlaku di negeri-negeri Pantai Timur, langkah siap siaga rakyat Malaysia perlulah diberikan perhatian demi memastikan impak bencana dapat ditangani dan diuruskan dengan baik dan efisien. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga sebelum ini pada majlis #KeluargaMalaysiaSiagaBencana, Bulan Kesiapsiagaan Nasional 2021 menyeru agar seluruh rakyat meningkatkan pemahaman dan juga kesedaran dalam menguruskan risiko samada sebelum bencana mahupun selepas bencana berlaku bagi menambah baik pengurusan krisis apabila berlakunya bencana pada masa akan datang. Ia bagi memudahkan untuk kita merancang dan membuat keputusan secara bermaklumat, selaras dengan objektif Matlamat Pembangunan Mampan. Dalam pada itu, Perdana Menteri memberitahu, sebagai agensi utama yang membantu kerajaan menyusun langkah- langkah wajar sebelum, semasa dan selepas bencana, Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) mengambil langkah proaktif dengan menggubal Dasar Pengurangan Risiko Bencana (DRR).