Sekitar persoalan solat jamak dan qasar / M. Nurdin Jasid - Jasid, M. Nurdin (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1989)
Manusia dalam hidupnya menghadapi bermacam-macam cabaran dan keadaan. Di antaranya ialah apabila berada dalam keadaan yang enyusahkan mereka untuk melaksanakan solat (sembahyang) pada waktunya. Misalnya: 1. Susah bagi seseorang itu untuk melaksanakan solat, samada solat berjamaah ataupun bersendirian seperti dalam keadaan musafir, sakit, lemah, takut dan lain-lain. 2. Sukar bagi seseorang untuk melaksanakan solat berjamaah seperti hujan, salji, dingin, jalan berlumpur dan lain-lain. Untuk mengatasi keadaan-keadaan tersebut maka Islam telah memberikan jalan penyelesaiannya iaitu dengan mengumpulkan dua solat pada satu waktu (Solat Jamak) dan meringkaskan solat 4 rakaat menjadi 2 rakaat (Solat Qasar) kerana Islam adalah satu sistem hidup yang merangkumi semua aspek kehidupan dan memberikan jalan penyelesaian terhadap semua masalah hidup yang dihadapi oleh manusia.