Islamisasi ilmu: beberapa persoalan / Azman Taher - Taher, Azman (Universiti Teknologi MARA Cawangan Pahang, 1990)
Sebelum saya pergi lebih jauh dalam percubaan saya untuk mengupas tajuk rencana di atas, ingin saya menyatakan di sini bahawa rencana ini bukanlah untuk mereka yang berugama Islam sahaja, tetapi sebenarnya rencana ini ialah untuk renungan semua tidak mengira bangsa, kaum atau ugama. Ia bertujuan untuk memberikan satu pandangan yang "universal" tentang aspek ilmu, khususnya, pembangunan intelektual dalam ertikata yang sebenarnya. Setiap insan yang dilahirkan wajib atau mesti menuntut ilmu. Ini adalah merupakan tanggung-jawab kita bersama.