Konsep kedaulatan dalam Islam / Abdul Khalil Mohd. Khalid - Mohd. Khalid, Abdul Khalil (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1990)
Satu daripada ide dalam bidang Sains Politik dan Undang-Undang Antarabangsa yang paling menimbulkan pertikaian ialah 'konsep kedaulatan". Kedaulatan disebut di dalam bahasa Inggeris sebagai 'sovereignty' yang berasal dari bahasa Latin 'superanus' dengan maksud 'kuasa tertinggi'. Meskipun usaha para sarjana telah banyak dicurahkan untuk menjelaskan konsep ini tetapi hasilnya lebih banyak mengeliru dan membingungkan para pelajar Sains Politik dan Undang-Undang Antarabangsa.