Perkembangan fizik moden dan falsafahnya / Ahmad Kamal Yahaya - Yahaya, Ahmad Kamal (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1988)
Fizik berperanan membentuk konsep-konsep dan hukum-hukum untuk membantu manusia memahami alam maya ini dengan lebih jelas lagi. Hukum-hukum fizik adalah hasil ciptaan fikiran manusia dan justeru itu ianya terhad kepada batas-batas kefahaman manusia. Ianya juga tidak terlepas daripada mengalami perubahan-perubahan dan alam maya tidak mesti mematuhinya. Sesuatu hukum fizik selalunya merupakan satu kenyataan dalam bahasa matematik mengenai hubungan dan diperhatikan berulang bagi sekumpulan kuantiti fizikal dan ianya menggambarkan keseragaman dunia fizikal. Hukum atau teori fizik seharusnya dapat secara tepat menerangkan hasil eksperimen dalam domain operasinya yang sudah teruji. Dengan melakukan tentuluar bagi suatu hukum yang melewati batas-batas domain yang teruji mungkin menghasilkan keputusan-keputusan yang tidak konsisten dengan eksperimen-eksperimen kemudian hari.