Kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan (Malaysia) / Abdul Khalil Mohd Khalid - Mohd Khalid, Abdul Khalil (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1988)
Islam adalah merupakan 'agama rasmi' bagi negara kita Malaysia. Telah banyak perbincangan dibuat mengenai pengertian sebenar peruntukan mengenainya di dalam Perlembagaan Malaysia, Perkara tiga fasal satu. Persoalan yang selalu diperbincangkan ialah; Adakah peruntukan itu telah pun menjadikan Malaysia sebagai Negara Islam? Apakah dengan peruntukan itu Malaysia dikehendaki supaya melaksanakan undang-undang Islam? Insya Allah dalam penulisan ini uta akan lihat definisi bagi peruntukan tersebut dan kedudukan sebenar Islam di dalam Perlembagaan Malaysia