Keupayaan penggunaan dan pemilikan teknologi maklumat dan komunikasi / Abdul Latiff Abdul Rahman - Abdul Rahman, Abdul Latiff (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1999)
Artikel ini bertujuan untuk meninjau dengan lebih dekat lagi tentang isu-isu semasa berkenaan dengan peluang yang adil dan saksama di dalam keupayaan penggunaan dan pemilikan teknologi maklumat dan komunikasi di kalangan rakyat Malaysia terutamanya pelajar sekolah di kawasan-kawasan terpencil. Ini bukanlah usaha untuk menunding jari dan menyalahkan mana-mana pihak tetapi ia lebih merupakan metodologi muhasabah yang perlu wujud di dalam diri setiap individu yang inginkan Malaysia duduk sama rendah, berdiri sama tinggi dengan negara-negara lain yang telah maju dalam bidang ini.