Kepuasan pekerja - kajian kes di ITM Cawangan Pahang / Salimah Ahmad - Ahmad, Salimah (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1999)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau persepsi pekerja terhadap kualiti di tempat kerja, mengenal pasti faktor-faktor yang menentukan kepuasan dan mendapatkan indeks bagi kepuasan pekerja. Hasil kajian menunjukkan faktor-faktor seperti struktur & konteks pekerjaan, penyeliaan, individu dan pengurusan memberi kesan yang signifikan terhadap kepuasan pekerja. Analisis faktor dengan putaran Varimaks digunakan untuk tujuan pemilihan faktor. Nilai pemberat bagi setiap faktor diperolehi menggunakan analisis komponen utama (AKU) yang juga menjadi asas perumusan indeks kepuasan pekerja.