Islam dan sains: satu perspektif / Mohd Noor Ramlan - Ramlan, Mohd Noor (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1999)
Artikel ini cuba menghuraikan beberapa ciri saintifik AI Quran dan seterusnya menekankan bahawa aspek-aspek ini hanya mungkin dapat dikupas dengan bermakna oleh mereka yang mempunyai latar belakang sains dan teknologi. Tambahan pula dalam masa kini, amat sukar untuk mendapatkan seseorang yang mengusai kedua-dua bidang sekaligus, Pendidikan Islam dan Sains dan Teknologi. Adalah dirasakan kedua duanya saling lengkap melengkapi antara satu sama lain, walaupun pada dasamya Pengetahuan Islam semestinya diberikan keutamaan lebih dari segala-galanya.