Imbangan pembayaran, kaitannya dengan kadar pertukaran dan ekonomi secara keseluruhan. / Abd Rahman Sidek - Sidek, Abd Rahman (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1999)
Mutakhir ini ramai di antara kita telah menunjukkan minat yang ketara terhadap beberapa petunjuk ekonomi ekoran dari kemelesetan ekonomi yang melanda rantau ini khasnya negara kita. Antara petunjuk ekonomi yang menarik perhatian ramai ialah Imbangan Pembayaran (Balance of Payments). Rencana ini hanya menyentuh secara ringkas tentang kepentingan dan fungsi Imbangan Pembayaran kepada sesebuah ekonomi.