Proses pembelajaran bagi taabiran secara abduktif dalam pangkalan data / Mohd Ridzuan Hussin - Hussin, Mohd Ridzuan (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1998)
Pembelajaran merupakan satu kemestian bagi sistem cerdas untuk mencapai prestasi yang baik. Pembelajaran membolehkan perubahan-perubahan dilakukan pada sistem pakar dan perubahan-perubahan ini mencerminkan pengalaman yang dilalui. Semakin bertambah pengalaman di dalam sistem, semakin konsisten prestasi sistem tersebut. Oleh itu pembelajaran merupakan asas kepada sifat kecerdasan. Melalui pembelajaran, sistem dapat menambah pengetahuan dan memperbaiki kebolehannya.