Love and relationship in ''The Merchant of Venice" / Zalaniah Zakaria - Zakaria, Zalaniah (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1991)
Shakespeare adalah penulis unggul di zamannya dan hasil tulisannya masih kekal dikaji dan dinikmati sehingga ke hari ini. Bahasa yang digunakan di dalam drama 'The Merchant of Venice" adalah indah sekali dan ada yang menjadi perbidalan sehingga ke hari ini. Kertas penyelidikan ini cuba mengutarakan satu aspek kehidupan yang sering dipamerkan oleh Shakespeare melalui watak dan perhubungan watak yang ditulisnya. Cinta, persahabatan dan perhubungan sesama manusia adalah salah satu elemen yang terdapat pada drama komedi ini. Watak Portia dan Bassanio bersama pasangan yang lainnya lebih diketengahkan pada kertas ini. Ini adalah kerana selalunya watak Shylock, seorang Yahudi yang kaya tetapi kedekut lebih diketengahkan di dalam mana-mana perbincangan mengenai drama ini. Penulis walau bagaimanapun lebih berminat untuk menyatakan peristiwa hubungan sesama manusia yang mungkin juga terdapat pada manusia sejagat.