Sistem mentor: rasional dan pelaksanaan / Azman Taher - Taher, Azman (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1991)
Tidak dinafikan bahawa keberkesanan gabungan Hal Ehwal Akademik (HEA) dan Hal Ehwal Pelajar (HEP) memainkan peranan "integral" dalam pencapaian objektif ITM. Jadi, sistem mentor yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah di bawah penyeliaan HEP dan pengawasan Unit Kaunseling boleh dijadikan sebagai altematif dalam membentuk satu kaedah yang boleh merapatkan lagi tali perhubungan antara HEA dan HEP. Dengan ini secara tidak langsung dapat melatih kakitangan akademik menasihati pelajar-pelajar menggunakan pendekatan dan teknik yang sesuai. Di samping itu, dapat melatih pelajar-pelajar menangani masalah mereka dengan lebih berkesan.