Institusi kehakiman Islam / Abd Khalil Mohd Khalid - Mohd Khalid, Abd Khalil (Universiti Teknologi MARA, Pahang, 1991)
Seringkali apabila disebut perkataan qadi, kita terus membayangkan seorang yang tugasnya menikahkan perempuan tidak berwali atau yang berkaitan dengan perceraian. Qadi bererti seorang yang memutuskan atau dalam istilah kita kini ialah seorang hakim. Apabila disebut perkataan qadi maka yang sepatutnya terbayang di kepala kita ialah hakim yang bertugas di mahkamah-mahkamah seluruh dunia. Penulis ingin memaparkan di sini kedudukan sebenar institusi kehakiman dalam Islam seperti yang pernah dilaksanakan oleh negara-negara Islam khususnya di awal awal abad Hijrah. Tujuannya supaya, dapat difikirkan bersama keunikan dan keistimewaannya yang mampu memberikan keadilan dan mengujudkan keamanan negara. Para pemikir Islam seharusnya melihat secara serius perkara ini demi kebaikan sejagat di masa akan datang.