Maqasid syarak dalam pendidikan - UiTM, Bahagian Hal Ehwal Islam
Islam sangat menekankan tentang pendidikan dan pencarian ilmu. Ilmu merupakan cahaya bagi setiap orang untuk mengenali yang haq dan yang batil. Ilmu membolehkan seseorang insan untuk mengenali "Al-Khaliq", penciptaNya. Ilmu juga yang akan meningkatkan kedudukannya dan melaluinya seorang insan memeroleh kemuliaan.