Amalan bermaafan - UiTM, Bahagian Hal Ehwal Islam
Salah satu amalan yang menjadi kebiasaan atau adat bagi masyarakat kita di dalam bulan Syawal ini adalah untuk saling bermaaf-maafan sesama ahli keluarga dan kenalan. Meskipun menurut ajaran Islam, amalan ini tidak dikhaskan kepada bulan Syawal sahaja, namun sikap memaafkan sesama umat Islam 2 adalah salah satu sikap terpuji yang sangat dianjurkan oleh agama.