Nikmat kemerdekaan
Marilah kita sedari dan insafi bersama bahawa keamanan, kemerdekaan, keselamatan dan kemakmuran yang dinikmati oleh rakyat dan negara ini adalah hasil pengorbanan para perwira tanah air terdahulu. Walaupun barangkali tiada pertumpahan darah berlaku semasa 2 menuntut kemerdekaan, namun seluruh rakyat Malaysia terutama sekali generasi muda harus tahu bahawa ramai pahlawan terbilang telah gugur bermandikan darah menentang penindasan penjajah serta membanteras komunis dan penjenayah.