Syariat Islam mendidik umat agar bersatu
Ajaran yang dibawa Rasulullah s.a.w. hakikatnya mendokong syariat yang dibawa oleh umat terdahulu. Syariat yang kandungannya amat kompleks lagi padat itu sarat dengan kemanfaaant juga amal kebaikan kepada yang menunaikankannya. Syariat yang menggesa kita agar setiap amal mesti berdasarkan ketakwaan kepada Allah Menjadikan umat islam itu bersungguh-sungguh dalam melaksanakan segala perintah Allah, apatah lagi meninggalkan segala larangan-Nya.