Sejarah brass band Institut Teknologi MARA - Perpustakaan Tun Abdul Razak, Jabatan Arkib Universiti (2022)
Brass Band Institut Teknologi MARA telah ditubuhkan pada bulan Februari 1976 di bawah pimpinan Pegawai Muzik ITM, Encik Aziz Yatim. Seawal penubuhannya, ia dianggotai oleh 40 orang di kalangan para pelajar dan juga kakitangan ITM. Menurut Encik Aziz Yatim, idea penubuhan Brass Band ini adalah bermula pada tahun 1974 sebagai usaha untuk mewujudkan warga ITM yang berpotensi dalam pelbagai aspek yang meliputi seni muzik, kebudayaan dan akademik.