Kajian rekabentuk teknik ukiran pada komponen dinding rumah tradisional Terengganu / Normadiana Mohammad Hanapi ... [et al.] - Mohammad Hanapi, Normadiana; Mohd Kamal, Mohd Mawardi; Nordin, Noli Maishara; Yaccob, Ahmad Amzari (2015)
Rumah tradisional Terengganu memiliki seni kehalusan perincian ukiran kerawang yang berasaskan flora pada papan cantik sehinggalah ke segenap pelusuk binaan rumah. Kehebatan struktur simbolisme ini dianggap sebagai karya agung yang penuh dengan nilai-nilai estetika tanpa mengabaikan fungsi ruang dan binaan rumah tersebut. Keunikan dan keindahan seni pertukangan rumah tradisional Terengganu ini bukan hanya sekadar merujuk kepada seni ukiran semata-mata, malahan teknik penghasilan komponen struktur utama, komponen bukaan seperti tingkap dan pintu turut bersandarkan kepada adat dan juga kepercayaan keagamaan yang kuat. Justeru itu, kajian ini dikhususkan kepada keunikan teknik ukiran komponen panel dinding bagi rumah tradisional Terengganu yang menerapkan ukiran yang bermotifkan flora, kaligrafi dan geometri. Dapatan kajian ini adalah berdasarkan maklumat yang diperolehi dari temu ramah dan perbincangan dengan badan-badan sejarah yang terlibat terutama pihak Muzium Negeri Terengganu dan individu perseorangan serta hasil lawatan tapak yang dilakukan. Secara amnya, ukiran yang lazim digunakan adalah "ukiran Sesayap" dan "ukiran Ketam Guri". Hasil daripada kajian ini dilihat dapat memberi perspektif baru dan ianya mampu memberi impak positif kepada generasi muda tanahair untuk mendokong dan mempertahankan seni warisan Melayu tradisional.